lördag 11 augusti 2012

Startlistan OS-maran

Imorgon avslutas friidrotten i OS, och det görs med herrarnas maratonlopp.

Jag har sett lite närmare på startfältet.

Vi börjar med hur de ser ut för de som har presterat ett årsbästa på distansen. Det borde ju vara ett bra kvitto på att man är gott förberedd, men man kan givetvis också ha presterat bra på kortare distanser som halvmaraton. Eller så har man bara en väldigt bra dialog med sitt lands förbund, och de tror på dig som utövare.

I startlistan står 105 löpare uppsatta. Av dessa är det 75 löpare som har ett årsbästa på maraton. Av dessa 75 är det 3 med ett årsbästa över 2,20. Antalet med ett årsbästa mellan 2,15-2,20 är 17 löpare. Med ett årsbästa på 2,10-2,15 finner vi 33 löpare.

Bland de länder som verkar vara mer intresserade än andra att skicka atleter för att representera deras land kan nämnas:

Samson Ramadhani från Tanzania med ett årsbästa på 2,26,21 (fast han har 2,08,01 från 2003),

Luís Feiteira från Portugal med ett årsbästa på 2,32,24 (fast han har 2,11,57 från 2009).

Jag känner inte till formen till någon av dessa två löpare, men de flesta vet ju att med maraton är det mycket som ska stämma, och tiden kan ibland vara ”värd” mer än vad det ser ut som. Man kan faktiskt göra bra i från sig på maraton utan att sätta världsrekord, och man kan defintivt ta medalj på OS, eller i vart fall en framskjuten placering, även fast man inte har tangerat eller slagit rekordet.

Tittar man vidare i startlistan ser man att Jordanien till exempel belönade årets Stockholm Maraton vinnare, Methkal Abu Drais med en OS-plats. Tiden 2,19,16 ser kanske inte så mycket ut för världen, men med tanke på förhållandena så visar det kanske också något annat som är viktigt för att kunna prestera i ett mästerskap. Att hantera oväntade situationer och händelser, för sådana är det några av i ett maratonlopp.

Av de nordiska länderna har Island, Norge, Danmark, Finland och....nej inte Sverige då, en löpare per land.

Vi i Sverige kommer ändå att heja på de andra nordborna:

Jesper Faurschou från Danmark med årsbästat 2,17,38

Urige Buta från Norge med årsbästat 2,12,46

Kári Steinn Karlsson från Island utan årsbästa men med ett pers på 2,17,12

Jussi Utriainen från Finland med årsbästat 2,16,35

I väntan på nästa OS hoppas jag också att de unga lovande löpare som satsar i Sverige, men som inte räckte helt fram den här gången fortsätter att kämpa för att kunna vara med i Rio de Janeiro 2016.

Också i Polen lär det finnas löpare som snällt får ligga hemma på soffan och bevittna loppet. Polen skickar en löpare, Henryk Szost med årsbästat 2,07,39. De andra 4 som ligger topp 11 på årsbästalistan i Europa med tider runt 2,10-2,11 får vänta.

Vem vinner då? Ja, maran är maran så mycket kan hända. Är Ayele Abshero för ung? Hur mycket draghjälp på träning har de kenyanska löparna Wilson Kipsang Kiprotich, Abel Kirui och Emmanuel Kipchirchir Mutai fått av världsrekordinnehavaren Patrick Makau?

Kampen om bästa namnet går till den sydafrikanska löparen Coolboy Ngamole (årsbästa 2,13,18).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar