söndag 18 november 2012

Amsterdam Rewind

Här har tystnaden rådit sedan dagen innan årets sista lopp, Amsterdam maraton.

Ett sista lopp som satte punkt för en märklig säsong, men också min bästa säsong.

Men för att skruva tillbaks tiden något, och göra detta inlägg till en renodlad tävlingsberättelse så är starten för detta inlägg kl. 07.15 lördag 20/10.

Jag har precis vaknat, och som vanligt dagarna innan ett lopp är man extra uppmärksam på hur allt känns. Seg, lätt, pigg, trött, hög puls, sugen, inte sugen och så vidare och så vidare.

Tyvärr så hade jag mest lust att ligga kvar någon extra timme i sängen, men min rumskamrat Daniel Woldu var full av energi, och ville ut och jogga så det var bara att haka på.

Jag hade förhoppningar om att jag skulle vakna till under joggen, och det gjorde jag. Men det tog sin tid.

Det blev en jogg under tystnad, med undantag för någon yttring om den kommande dagens mål. Daniels var betydligt mer ambitiösa än mina, och det hade han också all anledning till att ha efter två månaders vistelse på höghöjd i Etiopien. Själv skrattade jag bara till när Daniel föreslog att jag skulle haka på honom i 2,XX-tempo.

Hotellet

Att bo på arrangörshotellet betyder att man får en chans att hänga med riktigt grymma idrottare (läs afrikanska löpare). Själv tycker jag att det bästa med det är att få en chans till att iaktta deras beteende för en stund. Det är svårt att inte förundras över hur totalt avslappnade de flesta är innan själva loppet.

Inga tendenser till neurotiska sammanbrott, bara ett fullständigt coolt intag av en hög med bacon, croissanter, äggröra och muffins till frukost.

Hotellet, som för övrigt hade nischat sig som ett modehotell var fullt av dockor iklädda diverse fashionabla tygstycken överallt i alla korridorer, och på TV visades modevisningar dygnet runt. Skitkul med andra ord.

Jag följde inte Uhrboms råd om att sitta i baren hela dagen, mycket på grund av att jag då skulle bli totalt uttråkad av att sitta framför bar-TV:n och stirra på just dessa.

Uppladdning

Istället blev jag liggandes i hotellsängen läsandes I Nationens Intresse av Jan Guillou. Huvudpersonen i Coq Rouge-serien, Hamilton, verkar aldrig vara i dålig form. Alltid redo att pressa sig genom de mest krävande fysiska och smärtfulla uppdrag. Men han har sina svaga punkter han också. Han är en grubblare, och i stunder för sig själv kan han bli lite sentimental. Dock verkar han vara en mästare i att lägga bort all emotion när det är skarpt läge. Då utförs varje nödvändig handling med iskall precison.

Insåg så att jag själv var på väg in i skarpt läge, och att det snart skulle vara morgon igen, och att jag då snällt skulle sätta mig på bussen som skulle ta oss till start, och där snällt ställa mig på startlinjen för att på nytt besegra drygt 42 kilometer.

Bara vid att tänka på detta liggandes i hotellsängen höjdes pulsen, och det är väl det som kallas nervostitet, och/eller förväntan.

Jag tänkte att även om jag inte känner mig i form, osäker och kanske inte har kommit i helt rätt tävlingsstämning, så är det på tid att lägga bort de tankarna nu, och börja fokusera.

Precis som Hamilton.

Nu kan det såklart vara en viss skillnad på att skärpa till sig för något som berör nationens intresse jämfört med ett maratonlopp, men det är tillräckligt viktigt. I alla fall i min värld.

Dagen

Uppvaknandet på tävlingsdagen var mer angeläget. Hade ett annat lugn i kroppen, och hade också det där viktiga suget i mig. Som en tränare i Trondheim sa till mig en gång: - Maraton ska vara som julafton.

I truppen bland svenska löpare som bodde på hotellet hade nu också Tobias Lundgren anslutit. Tobias som skulle göra sin debut på distansen var såklart spänd på hur det skulle bli. Det är något alldeles speciellt med det första maratonloppet.

Väl inne i bussen spred sig den välbekanta doften av ingrodd svett, okända kryddor och liniment.

Jag satt bredvid Tobias, och förutom oss, så var det dominans av afrikanska löpare på bussen. Jag frågade Tobias om han trodde att de tjänar mycket pengar på att vara med på cirkusen av maratonlopp runt om i världen. Tobias går på Handels i Stockholm så han borde ju veta en del om utbud, efterfrågan, och marknadsvärdet av löpare.

Min tes var att de flesta inte tjänar mycket (relativt sett), men kanske tillräckligt för att det ska vara värt det som alternativet erbjuder.

Samtidigt tänkte jag att det helt säkert pågår en del fuffens inom den världen, och fick en plötslig impuls att efter att den egna idrottsatsningen bli under-cover reporter.

Vind men bra temperatur

Det som var slående när vi gick på och av bussen var att det skulle bli en blåsig dag. I kombination med en bitvis ganska vindutsatt bana gällde det alltså att hitta  rätt sällskap tidigt för att inte hamna i ett kanske förödande sololäge.

Temperaturen var annars riktigt bra, och med utan risk för överhettning.

Kvällen innan loppet hade vi under det tekniska mötet fått presenterat vilka hargrupper som gällde. För eget vedkommande så var det mest aktuellt att slå följe med den snabbaste hargruppen för damerna. De hade som mål att passera halvvägs på 1,11.

Jämnare, och stabilare harar får man leta efter. Problemet var bara att damerna som det var tänkt skulle få denna draghjälp inte verkade intresserade av den. Därför bildades det en ganska stor lucka mellan hararna och resten av klungan. Här var valet enkelt att forcera i klungan och täppa till den luckan, eftersom det att ligga bakom en av hararna (2 holländska löpare) gav avsevärt mer vindskydd än vad någon av de främsta damerna kunde erbjuda.

Väl inplacerad i denna postion gällde det sedan att koppla in lågenergiläge, vänta och hålla igen under loppets första fjärdedel för att därefter köra statuscheck.

Halvvägs

Som tidigare nämnt skulle det vara vissa ställen utmed banan som var mer vindutsatta än andra. Ett sådant parti kom vi in i då halvmaratonskylten passerades. Då visade klockan 1,11,16 och det kändes bra. Tobias Lundgren var också fortfarande med i klungan.

Efter ca. 26 km började jag tycka att farten ebbade något, och försökte då mig på en fartökning med förhoppning om att få med mig någon annan från den realtivt stora klungan som nu forsade fram mot vinden.

Insåg dock snart att det var rejält stor skillnad på att själv slåss mot vinden utan grupp än med. Insatsen det krävdes för att få en liten lucka var alltför stor, och jag var snart tillbaks i gruppen igen.

Det som däremot skedde under de närmaste 5 kilometerna var att en av damfavoriterna, och också slutliga damvinnaren, verkade ha fått vittring och började pressa hararna att sätta upp farten. Något som passade mig utmärkt.

Fartökningen märktes också i klungan då fler och fler försvann. Tobias Lundgren var en av dem, och han fick tyvärr en ganska tung avslutning. Tyckte ändå att han hade gott mod när vi möttes senare efter målgång, och jag är övertygad om att revanchlusten snart kommer göra att han springer distansen på nytt.

Vid 33 km klev sista haren av, och nu började också vinden vända till vår fördel, det vill säga i ryggen.

Efter 34 km började jag skymta en löpare som vi snabbt tog inpå i grön-vitt linne. Det visade sig vara en tröttnande Woldu som kort efter att vi hade passerat honom bröt loppet. Riktigt trist, och inte direkt det han behövde på slutet av säsongen.

Jag var nu uppe i tät i den decimerade klungan och såg bakåt vid 35 km. Där var den regerande etiopiska världsrekordinnehaverskan på halvmaraton, och en annan europeisk löpare. Etiopiskan såg fokuserad ut, och den andre europeiske löparen hade en galen blick. Antingen för att han galet försökte att hänga på i tempot, eller för att han laddade för en galen avslutning.

Jag hoppades på det sistnämnda för jag ville ha någon att tampas med, och som kunde hjälpa mig att pressa farten ytterligare i loppets sista skede.

Långspurten

Jag insåg också att det kunde bli en skaplig tid om jag avslutade bra, så jag ställde in mig mentalt på att arbeta stenhårt i 15 minuter till. 15 minuter är väldigt kort tid på en hel säsong, och ännu kortare under en hel idrottskarriär. En långspurt som ändå i det stora hela närmast är en upploppsraka.

Jag fick en lucka ned till etiopiskan, men hur jag än pressade och tryckte på så ökade aldrig den luckan speciellt mycket. Hon jagade, och jag blev jagad.

Men jag lyckades behålla avståndet ända in i mål, och kunde korsa mållinjen på nytt personligt rekord: 2,20,55. Detta med en andra halva på 1,09,39 och sista 5 kilometerna på 16,13.

Negativ split

Amsterdam blev det jag ville att det skullle bli. En känsla av att behärska distansen, kunna övervinna sig själv, och att känna lyckan vid att springa.Loppet var alltså allt annat än negativt, även om det var så det blev löpt.

Det är flera som frågat mig efteråt om jag inte kunde ha sprungit första halvan snabbare och då kanske gått under 2,20.

Frågan är befogad, men svaret är att man inte ska underskatta nyfikenhetens kraft.

Avslut på nystart

Jag har tänkt att skriva några rader med reflektion av säsongen 2012, som har varit väldigt speciell. Men den reflektionen blir på ett helt nytt ställe. Nämlingen HÄR.

Det är också där jag kommer att fortsätta mitt bloggande om löpning framöver, och denna blogg läggs vilande, blir ett minne i cyberrymden, även om jag sparar alla inlägg för tillbakablickar.

Ur denna nedläggning kommer däremot en ny blogg växa fram som kommer att behandla allt annat än löpning. Vill du läsa om sådant också så klickar du HÄR.

Tack till de som följt med och läst inläggen på den här bloggen, och hoppas att ni fortsätter att läsa det jag skriver på Runners World.